czwartek, 26 maja 2016

Mrożona bita śmietana z pestkami i olejem z pestek dyni







W tamtym roku zrobiłam mnóstwo domowych lodów!
Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni.
Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak.
Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi, bądź z sernikiem.
Warto polewać nim różne desery lub w wersji wytrawnej - dodawać do zup i sałatek.
Wracając do poniższego przepisu...
Tak przygotowana śmietana jest obłędnie pyszna!
Wypróbujcie przepis i przekonajcie się, że olej z pestek dyni jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny!

350 ml śmietanki 30-36%
3 łyżki cukru pudru (lub wg smaku)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
pestki z dyni

Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypać cukier z wanilią.
Całość przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Chłodzić do momentu, aż uznamy, że śmietanka - według nas jest już gotowa.
Może to potrwać 30 minut lub kilka godzin.
(Jeśli kremówka dość mocno zamarzła - przed spożyciem należy ją przetrzymać z 10 minut w temperaturze pokojowej.
Jeżeli chcemy otrzymać deser lodowy - przed chłodzeniem do ubitej śmietanki warto dodać 1 łyżkę dowolnego alkoholu, a potem co kilka godzin ją przemieszać.)
Deser podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i obficie polany olejem.
(Można też dodać ulubione dodatki, jak np. świeże owoce, czy kawałki czekolady.)