piątek, 27 maja 2016

Kurczak w sosie majonezowo-chrzanowym (tylko 3 składniki)






 Przepis autorski (mój).
Chyba prościej się nie da...
Tak przygotowany kurczak jest niezwykle soczysty, miękki i posiada chrupiącą skórkę.
Sos podczas pieczenia - praktycznie w całości wsiąka w mięso, dzięki czemu jest ono tak delikatne - z chrzanowym posmakiem.
Jeśli chcecie osiągnąć inny smak - użyjcie dowolnego wariantu sosu na bazie majonezu lub przyrządźcie go sami.
Zdziwicie się - jak łatwo można przyrządzić smaczny obiad.

(2 porcje)
2 ćwiartki z kurczaka (mogą być inne części)
sól

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem majonezowo-chrzanowym.
Całość lekko przemieszać (żeby sos dokładnie pokrył kurczaka), przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 70-80 minut w 180 stopniach.
10-15 minut przed końcem pieczenie - zdjąć folię, aby skórka stała się przyrumieniona i chrupiąca.