poniedziałek, 2 maja 2016

Kurczak pieczony w piwie z nutą rozmarynu



 
Przepis autorski (mój).
Kurczak smakuje rewelacyjnie. 
Jest niezwykle aromatyczny i delikatny w smaku.
Piwo absolutnie nie jest wyczuwalne.
 
1 kg kurczaka (dowolnych części)
1 szklanka piwa
Marynata:
4 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

Przyprawy dokładnie połączyć z oliwą.
Kurczaka umyć, osuszyć i porządnie natrzeć marynatą.
Opcjonalnie odstawić na 1 h do lodówki.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
Piec około 40-45 minut (w tym pierwsze 30 minut pod przykryciem) w 180 stopniach.