środa, 11 maja 2016

Kuleczki maślano-krówkowe (z masy krówkowej)









Przepis autorski (mój).
Były już kuleczki kokosowe z wafelkami (klik), z herbatnikami (klik), tak więc teraz postanowiłam wykorzystać resztę masy krówkowej i stworzyłam pyszne, rozpływające się w ustach pralinki maślano-karmelowe/krówkowe.
Są rewelacyjne w smaku i niezwykle proste w przygotowaniu.
Polecam!

(do 25 sztuk)
200g masy krówkowej (gotowej z puszki)
50g masła
220g herbatników maślanych (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania

Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować. 
Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut.
(Aby masa mniej się kleiła.)
Następnie z masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego.
Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach.
Pralinki ponownie schłodzić i przechowywać w lodówce.

(*) Masy krówkowe są różne. Moja stojąc w lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej. 
Należy pamiętać, aby w kulkach nie przeważały herbatniki i nie były one zbyt suche.