wtorek, 24 maja 2016

Kruche ciasto z farszem cebulowo-porowym i salami





 Przepis autorski (mój).
Jest to bardzo prosta propozycja na smaczny i szybki posiłek.
Ciasto doskonale zaspokaja głód i swobodnie może zastąpić obiad.
Składniki farszu nie są zbyt wyszukane, ale dzięki idealnemu połączeniu - całość komponuje się naprawdę wyśmienicie!
Spróbujcie i przekonajcie się, że "w prostocie siła".

  LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

(Forma o średnicy 18 cm)
Ciasto:
250g mąki pszennej + do podsypania
60g masła
50g smalcu
1/2 łyżeczki soli
1 jajko 
2-3 łyżki mleka (zimnego)
Nadzienie:
100g pora (białej części)
1 cebula biała (średnia)
1 cebula czerwona (średnia)
2 jajka
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki chili 
bazylia, tymianek
sól, pieprz
Dodatkowo:
 7-8 plastrów salami (o większej średnicy)
masło/olej do smażenia
Wierzch:
 żółty ser

Przygotować ciasto.
Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem.
Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść jednolite ciasto. 
(Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepłoty naszych rąk.)
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Pora pokroić w talarki, a obie cebule w piórka.
Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i pozostawić do ostudzenia.
Zawartość patelni przełożyć do miski i wmieszać z jajkami.
Farsz doprawić do smaku.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3.
Większą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm i średnicę większą od naszej formy.
Ciasto przenieść na formę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć i nadmiarem oblepić boki.
Tak przygotowany spód ponakłuwać widelcem i ułożyć na nim warstwę salami.
Następnie wyłożyć farsz i ponownie warstwę wędliny.
Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na salami.
Wierzch delikatnie docisnąć do boków i zrobić w nim kilka nakłuć.
Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40-45 w 190 stopniach.
(Powinno być zarumienione.)
Pod koniec pieczenia wierzch obficie posypać startym serem i zapiekać do momentu, aż ser zostanie roztopiony.
Ciasto można podawać z ulubionym sosem.