poniedziałek, 30 maja 2016

Gulasz wieprzowy z pomidorami, fasolką i kukurydzą



 Przepis autorski (mój).
Często przyrządzam gulasz z pomidorami (klik).
Z reguły nie przepadam za robieniem jednej rzeczy w kółko, ale co zrobić jak dla mojej rodziny ten smak się nie nudzi...?
Tym razem troszkę go urozmaiciłam...
 Wyszedł również przepyszny oraz doskonale połączony smakowo.
 Mięso jest miękkie, aromatyczne, a całość niezwykle syta i posiadająca kuszący aromat!
Spróbujcie!

700-800g mięsa wieprzowego (użyłam karkówki)
2-3 cebule
1 puszka pomidorów (w całości)
1 puszka kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
  3 ząbki czosnku
5 ziarenek pieprz
  2 listki laurowe 
1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska)
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
papryka ostra
sól
Dodatkowo:
olej

Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością soli.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso z cebulą podsmażyć na odrobinie tłuszczu i następnie przełożyć do garnka.
Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listki laurowe, bazylię, tymianek i ziarenka pieprzu.
Całość wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem.
(Woda jest zbędna).
Pod koniec gotowania dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę.
Gulasz podgotować z 2-3 minuty i w razie potrzeby doprawić do smaku.