piątek, 20 maja 2016

Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią (z boczku)



  
Przepis autorski (mój).
Sos robi się podobnie jak do spaghetti bolognese, które w moim domu jest bardzo lubiane.
 Jednak odkąd zrobiłam ten gulasz...
Cóż, jednym słowem jest pyszny i świetnie połączony smakowo!
Zawsze kiedy robię dania z pomidorami - musi być w nich bazylia.
Nieważne świeża, czy suszona, ale jej dodatek jest obowiązkowy.
Dlatego i w tym gulaszu jest ona akcentem podkreślającym całokształt potrawy.
Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego (drobiowe też się nadaje).

500g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku)
2-3 cebule
1 puszka pomidorów (w całości)
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanej bazylii (świeżej)
5 ziarenek pieprz
1 listek laurowy
sól
Dodatkowo:
olej

Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością soli.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso z cebulą podsmażyć na odrobinie tłuszczu i następnie przełożyć do garnka.
Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listek laurowy, bazylię i ziarenka pieprzu.
Całość wymieszać i dusić do miękkości (około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem.
(Woda jest zbędna).
W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku.