niedziela, 22 maja 2016

Fish & Chips, czyli panierowana ryba z frytkami



Co prawda nie jest to klasyczny przepis na angielską rybę, ale fish & chips to moje określenie na każdą rybkę podawaną z dodatkiem frytek.

1 kg filetów rybnych
2 jajka + 3 łyżki mleka
mąka
bułka tarta
sezam
olej do smażenia
sok z cytryny
sól, pieprz

Rybę pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić).
Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć solą i pieprzem.
(Zamiast soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.)
Jajka dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka.
Rybę panierować kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - zmieszanej z odrobiną sezamu (opcjonalnie).
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron - na rumiano.
(Najlepiej rybę smażyć na głębokim oleju, wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym i podawać z frytkami.