sobota, 28 maja 2016

Crumble truskawkowe z czekoladą (truskawki z kruszonką)





Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto.
 Truskawki z kruszonką doskonale smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów, bitą śmietaną, czy po prostu bez dodatków.  
Czekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie!
Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! 

500g truskawek
1 łyżka cukru waniliowego (czubata)
Kruszonka:
50g masła
50g cukru
75g mąki pszennej
Dodatkowo: 
30-50g czekolady (użyłam białej, mlecznej i mikro kropli truskawkowej)

Przygotować kruszonkę.
Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć.
Formę (lub kokilki) wysmarować masłem i wyłożyć truskawkami (mogą być całe lub przekrojone - ja pokroiłam).
Owoce posypać cukrem waniliowym i rozdrobnioną kruszonką.
Zapiekać około 20 minut w 200 stopniach.
Przed końcem pieczenia posypać startą czekoladą.
Podawać z lodami, śmietaną lub bez dodatków.