niedziela, 15 maja 2016

Ciasto serowe z rabarbarem (na oleju rzepakowym)






Ciasto smakuje przepysznie i idealnie łączy wszystkie składniki.
Pięknie wyrasta i dzięki serowi - jest lekko wilgotne, a rabarbar zatopiony w polewie śmietankowej - wprost rozpływa się w ustach.
Sami spróbujcie i nie obawiajcie się zakalca!
Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, a olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto używać go w swojej kuchni.
Idealnie nadaje się do wypieków, ponieważ zmiana temperatury nie ma wpływu na jego właściwości.

(Tortownica o średnicy 18 cm)
Ciasto serowe:
115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony)
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
80 ml mleka
60 ml oleju rzepakowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Masa śmietanowa:
1/3 szklanki gęstej śmietany
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Dodatkowo:
200g rabarbaru
1-2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kokosowej (*)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania

Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto z serem.
Jeśli ser jest w kawałku - należy go rozetrzeć (dokładnie) za pomocą widelca i połączyć z resztą składników (pomijając mąkę i proszek).
Wyrabiając ciasto - stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.)
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem.
Przygotować masę śmietanową.
Wszystkie składniki zmiksować i przelać na ciasto.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") około 45-50 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

(*) Mąka kokosowa wchłonie nadmiar soku z rabarbaru i tym sposobem unikniemy zakalca.
Można użyć mąki ziemniaczanej - wtedy należy ją wymieszać z pokrojonym rabarbarem.