piątek, 27 maja 2016

Chrupiąco-ciągnące się ciasteczka z czekoladą (z mąki graham)







 Inspiracja z blogu: White Plate.
(Ciastka lekko zmodyfikowałam i niektóre składniki podałam w innej mierze.)
Nie skłamię jak napiszę, że są to jedne z najlepszych ciasteczek, które będę piekła do momentu, aż sama się nimi nie przejem.
Nie wiem, czy to możliwe, bo ich smak naprawdę uzależnia i pozytywnie zaskakuje.
Co prawda, należą do kategorii - niezbyt pięknie wyglądających, ale w tym przypadku to nie ma większego znaczenia.
(Próbowałam różnych sposobów.)
Robi się je niezwykle szybko, a najlepsze jet to, że cudownie chrupią i lekko się ciągną.
Nawet na drugi dzień nie tracą na świeżości.
(Ciężko było mi to sprawdzić, bo zawsze znikają jeszcze tego samego dnia.)
Koniecznie wypróbujcie przepis!

(około 16-17 sztuk)
150g mąki pszennej graham (użyłam typu 1850)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
100g masła
120g cukru (użyłam brzozowego)
1 jajko
Dodatkowo:
80g czekolady gorzkiej (może być dowolna)

Suche składniki przesypać do miski i dokładnie połączyć.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki.
Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy.
Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.

Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób (klik).


Mąka graham do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl/ 

http://www.mlynystoislaw.pl/