środa, 11 maja 2016

Boczek pieczony z suszonymi śliwkami i morelami



Przepis autorski (mój).
Jeśli lubicie mięsa z nutą słodyczy, to ten przepis jest dla Was.
Boczek wychodzi miękki, soczysty i doskonale łączy się z suszonymi owocami.

1,5-2 kg surowego boczku
100g suszonych moreli
80g suszonych śliwek
4-5 ząbków czosnku
przyprawy wg gustu 

Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Umyty oraz osuszony boczek dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i naszpikować czosnkiem oraz połową porcji moreli (zrobić niewielkie nacięcia w mięsie i powpychać w nie małe kawałki czosnku oraz moreli).
Całość odłożyć do lodówki - na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śliwki i pozostałe morele zalać wodą i moczyć około 2 godzin.
Mięso ułożyć na blasze (lub naczyniu żaroodpornym), obłożyć namoczonymi owocami i polać wodą, w której przebywały.
Tak przygotowany boczek przykryć folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 2 h w temperaturze 180-190 stopni.
Pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby mięso odrobinę się zarumieniło.