sobota, 7 maja 2016

Bakłażan panierowany z sezamem i dipem czosnkowym



Szybka i niezbyt wyszukana przekąska, która pomimo swojej prostoty - smakuje rewelacyjnie.
Jeśli nie lubicie bakłażana, to zapewniam, że takiej wersji trudno się oprzeć! 
Na moją rodzinę podziałało, a byli uprzedzeni do tego warzywa.
 
 1 bakłażan (średni)
2 jajka
mąka
bułka tarta
3 łyżki sezamu
sól pieprz
Dip czosnkowy:
4-5 łyżek śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
suszony rozmaryn (opcjonalnie)


 Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry (ze skórką).
Następnie oprószyć go solą z pieprzem i odstawić na kilkanaście minut (aby puścił sok).
Jajka dokładnie rozmieszać z niewielką ilości soli.
Osuszone plastry kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej połączonej z sezamem.
Smażyć na rumiano z obu stron.
W międzyczasie przygotować dip.
Śmietanę wymieszać z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym) i doprawić solą z pieprzem.
Usmażone krążki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i ciepłe podawać z dipem.
Opcjonalnie można posypać odrobiną rozmarynu.