poniedziałek, 2 maja 2016

Łabędzi puch




Ciasto to robiłam mnóstwo razy - w tym na zamówienie rodziny i dla znajomych.
Jest po prostu pyszne i w mojej rodzinie - najbardziej popularne.
Zróbcie, a przekonacie się sami - dlaczego jest tak lubiane!

(Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)
 Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Krem:
2 suche bułki kajzerki
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100g wiórek kokosowych
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
Pozostałe składniki:
dżem z czarnej porzeczki
100g wiórek kokosowych
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Upiec biszkopt.
Jajka utrzeć z cukrami, olejem i połączyć z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Przygotować krem.
Bułki namoczyć w 2 szklankach mleka.
Pozostałe mleko (1 szklankę) zagotować z cukrem i wiórkami.
Dodać rozmoczone bułki.
Masę podgotować dodatkowe 5 minut i odstawić do ostygnięcia.
W misce utrzeć masło z margaryną.
Dodać (po 1 łyżce) ostudzoną masę.
Całość zmiksować na puszysty krem.
Biszkopt rozkroić na 2 części.
Na jednej z nich rozsmarować dżem, a następnie wyłożyć krem i przykryć drugą połową ciasta.
Przygotować wierzch.  
Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki.
Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta.