niedziela, 17 kwietnia 2016

Zupa z ciecierzycą (z ryżem)




Zupa jest pyszna, pożywna i bogata w pełnowartościowe składniki.
Ciecierzyca ma mnóstwo zalet i doskonale nadaje się do urozmaicania naszej diety.
Zawiera sporo białka, witamin i minerałów, więc z powodzeniem może zastępować nawet mięso.
Dla przypomnienia, przepis na humus - klik oraz ciasteczka - klik.

mięso drobiowe na wywar
250g ciecierzycy + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera 
 kawałek pora  
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku (płaska) 
1 łyżeczka tymianku (płaska)
3/4 łyżeczki papryki słodkiej (płaska)
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki curry
sól, pieprz
Dodatkowo:
 koncentrat pomidorowy (wg smaku)
80g ryżu

Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin.
 (Uwaga, bo podwoi swoją objętość.) 
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do miękkości (około 40-50 minut). 
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ziarna przecedzić i zostawić do ostudzenia.
W międzyczasie ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora), a 20 minut przed końcem gotowania - opłukany ryż i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na końcu dodać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
Zupę doprawić do smaku i zabielić śmietaną.
Zagotować.