sobota, 2 kwietnia 2016

Zupa kalafiorowa z pęczakiem





Zupa jest bardzo smaczna, lekka - a jednocześnie pożywna i bardzo syta.
Połączenie kalafiora z gruboziarnistą kaszą jęczmienną to naprawdę doskonały pomysł.

mięso drobiowe na wywar
1 kalafior
  100g pęczaku
  2-3 ziemniaki
  1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora 
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Opcjonalnie:
zielenina do posypania

Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz po 3-5 minutach gotowania - opłukaną kaszę.

Około 7-10 minut przed końcem gotowania do garnka wrzucić rozdzielone różyczki kalafiora.
Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej zieleniny.
Doprawić do smaku.