czwartek, 14 kwietnia 2016

Żeberka pieczone w musztardzie miodowej





 
Przepis autorski (mój).
Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku.  
Musztarda miodowa nadaje mu szczególnego charakteru.
Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności.

700-800g żeberek wieprzowych 
Marynata:
2 łyżki musztardy miodowej (czubate)
1 łyżka przyprawy do żeberek (płaska)
1 łyżeczka soli (płaska; użyłam himalajskiej)

Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki.
(Miałam bardzo mięsiste, więc żeberka poprzecinałam co jedną kostkę.)
  Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
(Ten krok można pominąć.)
  Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 90-100 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)