sobota, 16 kwietnia 2016

Wątróbka z pieczarkami i tymiankiem





Przepis autorski (mój).
Wątróbka z pieczarkami i nutą tymianku jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom.
I kolejna ważna rzecz- wątróbkę doprawiamy po usmażeniu - tylko wtedy będzie miękka i soczysta.

800-900g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa)
200g pieczarek
2 cebule (duże)
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka
olej do smażenia

Wątróbkę pokroić i dokładnie obtoczyć w mące.
(Uprzednio można namoczyć w mleku.)
Smażyć po kilka minut z obu stronach.
Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i pieczarki (pokrojone w plasterki).
Całość tuszyć (pod przykryciem) do miękkości.
Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Bardzo lubię używać przypraw ze sklepu Skworcu.pl, a że mam ich mały zapas, więc w końcu zmotywowałam się i posegregowałam do słoiczków, które nabyłam w sklepie przyjemnegotowanie.pl.