czwartek, 14 kwietnia 2016

Wafle domowe z kremem czekoladowo-maślanym


Nie ma pojęcia skąd mam ten przepis, ale "wyszperałam" go ze swoich starych zapisków (moje zdjęcia również)...
Wafle koniecznie muszą mieć miejsce na blogu!
O kremie wspominałam już wcześniej (klik), a całości chyba nie muszę opisywać...?
Wiadomo, że jest rewelacyjna, takie jak dawniej...

1 opakowanie wafli tortowych
Krem:
250g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus)

  Przygotować krem.
Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem.
(Alkohol sprawi, że krem w późniejszych etapach nie zważy się.)
Dodać cukry i mieszając po jednym żółtku.
Na końcu wsypać kakao i dokładnie połączyć z kremem.
Wafle naprzemiennie posmarować masą i złożone obwinąć folią aluminiową (lub spożywczą).
Całość włożyć do lodówki i obciążyć jakimś ciężkim przedmiotem.
Po schłodzeniu pokroić wg uznania.