piątek, 15 kwietnia 2016

Trójkolorowy deser warstwowy z truskawkami










Przepis autorski (mój).
Ten deser zrobiłam spontanicznie, pod wpływem chwili i okazał się kolejnych hitem - wg mojej rodziny.
Fakt, jest naprawdę pyszny i dodatkowo bardzo prosty w przygotowaniu.
 Truskawki idealnie łączą się z pozostałymi składnikami - tworząc niesamowity efekt smakowy.
Zwieńczeniem całości jest jej apetyczny wygląd - podkreślony barwami, które ze sobą kontrastują.

 (3 porcje)
9 + 3 herbatniki kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie)
7 truskawek
400 ml gęstej śmietany do deserów (użyłam 22%)
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
 9 bezików (mogą być kupne, przepis tu - klik)
3 truskawki
3 kostki czekolady
wiórki czekoladowe do posypania
płatki migdałowe do posypania
Opcjonalnie:
cukier puder do oprószenia truskawek (w przypadku, gdy nie są słodkie)

Śmietanę zmiksować z 2 łyżkami cukru.
(Powinna być gęsta. Można użyć kremówki.)
W miseczkach/pucharkach (najlepiej przezroczystych) układać warstwowo: pokruszone ciastka (9 sztuk), 1/2 porcji śmietany, truskawki pokrojone w plasterki, pozostałe herbatniki (3) i wyłożyć resztę śmietany.
(W przypadku, gdy truskawki są kwaśne - należy ich warstwę oprószyć cukrem pudrem.)
Na wierzchu każdego deseru ułożyć po truskawce - uprzednio zamoczonej w roztopionej czekoladzie.
Całość udekorować resztą rozpuszczonej czekolady, wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów i bezikami.
Przed podaniem deser można schłodzić w lodówce (nie jest to obowiązkowe).