czwartek, 28 kwietnia 2016

Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe)


 
Przepis autorski (mój).
Kuleczki są przepyszne i idealnie nadają się na słodką przekąskę.
 Dla urozmaicenia kulek - w środku każdej z nich można umieścić orzech, migdał, czy kawałek czekolady.
Obtoczenie w mące sprawi, że kulki nie będą rozpływały się podczas smażenia i uzyskają lekko chrupiącą powłokę.
 
120g sera ricotta
1 jajko (małe)
1-2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka likieru orzechowego (lub innego alkoholu)
10g czekolady (użyłam gorzkiej)
Dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej
Opcjonalnie:
polewa czekoladowa/kilka kostek stopionej czekolady

Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrami.
Dodać startą czekoladę.
Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem.
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich obtoczyć w mące i smażyć na głębokim, mocno rozgrzanym oleju - z obu stron (aż się lekko zarumienią; dłużej smażone będą pękać).
Po usmażeniu kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i opcjonalnie polać sosem czekoladowym.