czwartek, 7 kwietnia 2016

Sernik w kieliszkach (z karmelizowanym bananem i sosem wiśniowym)







 Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko".
Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które nie są do opisania!
Sami musicie to sprawdzić!
Waniliowy serek, kruchy kakaowo-bezowy spód i te owoce..
W moim domu takie desery są dość często powtarzane!

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

 (3 duże, 4 mniejsze porcje)
Spód:
6 herbatników kakaowych (użyłam Blacky - Cukry Nyskie)
6 bez (mogą być kupne, przepis tu - klik)
Masa serowa:
200 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200g białego sera (mielonego; może być z wiaderka)
Wierzch bananowy:
1 banan
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Sos wiśniowy:
200g wiśni bez pestek (świeże lub mrożone)
50 ml czerwonego wina (wytrawnego)
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 laska cynamonu

 Przygotować banana.
Cukier skarmelizować (na patelni) i wymieszać z masłem.
Dodać pokrojonego (w plasterki) banana, przewrócić i podsmażyć 1-2 minuty.
Całość zdjąć z patelni i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę serową.
Kremówkę ubić na sztywno i  wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Śmietankę delikatnie połączyć (łyżką) z białym serem.
Przygotować sos.
Wiśnie (kilka można zostawić do dekoracji) przełożyć do garnuszka, dodać wino, laskę cynamonu i cukier.
Całość podgrzewać na niewielkim ogniu.
  Część soku odlać, wymieszać w nim mąkę ziemniaczaną i ponownie połączyć z zawartością rondelka.
Z sosu wyciągnąć cynamon, a resztę zagotować i ostudzić.
W kieliszkach/szklankach kolejno układać: pokruszone herbatniki, bezy, masę serową i banany.
Desery polać sosem wiśniowym i udekorować odłożonymi owocami.