wtorek, 19 kwietnia 2016

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)






Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej.
Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny.
 Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy.
Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem.
Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż.
Z tego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie,
Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem.

(12 sztuk)
 1 opakowanie papieru ryżowego
olej
Farsz:
250-300g mieszanki chińskiej
300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie)
1 jajko
sos sojowy
sos chilli (czosnkowy)
curry, imbir
sól, pieprz
olej

Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie).
Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru.
Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku.
Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł.
Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon).
Sajgonki smażyć z obu stron na złoty kolor (w głębokim oleju).
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem (np. słodko-kwaśnym czy słodko-pikantnym).