poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym




Sałatka jest pyszna i Ci, którzy nie lubią selera naciowego - po jej spróbowaniu zmienią zdanie.
Oprócz smaku - dodatkowym plusem jest jej łatwość w przygotowaniu.
Wystarczy kilka chwil i mamy wielką michę smacznej sałatki.

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

2 ćwiartki z kurczaka (upieczone lub wędzone; wg gustu) (*)
2 łodygi selera naciowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryka czerwona 
płatki migdałowe
Dodatkowo:
1 łyżka musztardy (płaska, użyłam stołowej)
majonez (wg gustu)
sól, pieprz

Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą.
Selera i paprykę pokroić w drobna kostkę, a kurczaka rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać z musztardą i majonezem.
Sałatkę doprawić solą z pieprzem oraz obficie posypać płatkami migdałowymi.

(*) Można użyć piersi z kurczaka lub innych surowych części. Mięso należy pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.