wtorek, 5 kwietnia 2016

Sałatka tort z tuńczykiem






 Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już niejednokrotnie sprawdził się na imprezach okolicznościowych.
Sałatka bardzo ładne wygląda i kroi się jak tort.
Tym razem zrobiłam ją bez żadnej okazji - tak dla siebie, ponieważ w smaku również jest rewelacyjna.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

80-100g ryżu (ugotować)
2 duże marchewki (ugotować, zetrzeć na dużych oczkach tarki)
3 ogórki korniszone (zetrzeć)
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka tuńczyka (użyłam w oleju)
2 jajka (ugotować, zetrzeć)
1/2 dużej cebuli (posiekać, użyłam białej i czerwonej)
żółty ser (ilość wg uznania, zetrzeć)
Dodatkowo:
majonez
sól, pieprz

Wszystkie składniki układać warstwami w kolejności, którą zaprezentowałam powyżej. 
Dowolne warstwy (można każdą) posmarować (cienko) majonezem i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
Sałatka na końcu powinna być posypana (obficie) żółtym serem.
Udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
Przechowywać pod przykryciem, aby ser nie robił się suchy.
Najlepiej, jeśli sałatka układana jest w małej tortownicy (o średnicy 16 cm). Jednakże swoje pierwsze robiłam bez żadnej formy i również z pozytywnym efektem.

Moja jedna z pierwszych.