piątek, 29 kwietnia 2016

Sałatka na rukoli (z brokułem, jajkiem i bakaliami)






 Przepis autorski (mój).
 Sałatka smakuje rewelacyjnie i jeżeli nie przepadacie za rukolą - takie zestawienie smaków może zdziałać cuda - zmienicie zdanie już po pierwszym kęsie!
Jest idealna na lekką i sytą przekąskę oraz wspaniale nadaje się do grillowanego mięsa.
Jeśli nadal nie przekonuje Was orzechowy smak rukoli, dodajcie do sałatki roszponkę bądź sałatę lodową.
W każdym bądź razie liście rukoli obfitują w wiele witamin i składników mineralnych, które wzmacniają, tonizują i regenerują komórki ludzkiego organizmu.
Niektóre działają antynowotworowo.
 Zawiera m.in. mnóstwo żelaza i w połączeniu z witaminą C - idealnie sprawdzi się dla osób chorych na anemię.
Dodatkowo wszechstronnie wspiera procesy trawienne i jest zalecana diabetykom (pomińcie w sałatce ser pleśniowy), ponieważ zamienia glukozę w glikogen.
Ale co ja będę opisywać rukolę...?
Wypróbujcie sałatkę - polecam!

(1 duża porcja)
2 garście rukoli
1 jajko
kilka różyczek brokuła
1/2 czerwonej cebuli (małej)
60g sera pleśniowego (dowolnego)
Dodatkowo:
3 orzechy włoskie
1 łyżka orzeszków pinii
1 łyżeczka suszonej żurawiny
kilka lisków świeżej bazylii
pieprz/czarnuszka (opcjonalnie)
Sos:
3-4 łyżki oleju (najlepiej dobrej jakości, polecam  rzepakowy z Olejowego Raju)
1 łyżka octu balsamicznego/jabłkowego
1 łyżeczka miodu (płaska)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz (do smaku)

Rukolę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Brokuła ugotować na parze, a jajko na twardo.
Przygotować sos.
Czosnek przecisnąć przez praskę (lub drobno posiekać) i dokładnie połączyć z resztą składników.
Doprawić do smaku.
Na talerzu rozsypać rukolę.
Na środku ułożyć plasterki jajka, obok brokuła i kawałki sera pleśniowego.
Całość obłożyć piórkami cebuli, a następnie polać sosem.
Sałatkę posypać orzechami (włoskimi i pinii), żurawiną i opcjonalnie oprószyć pieprzem.
Ozdobić listkami świeżej bazylii.
Sałatkę przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem.


http://olejowyraj.pl/shop/
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub dobrego oleju
- płaska łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/saatka-z-rukoli.html#sthash.MxznDQ5h.dpu