sobota, 30 kwietnia 2016

Ryba w chrupiącym cieście piwnym



Uwielbiam tą panierkę - jest rewelacyjna.
Smaku piwa absolutnie nie czuć, co dla mnie jest bardzo ważną rzeczą.
Można dodać też świeże jajko, ale pominięcie go sprawi, że panierka będzie delikatniejsza i zarazem chrupiąca.

400-500g filetów rybnych
mąka do obtaczania
sól, pieprz cytrynowy
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1/2 szklanki piwa
1/2 szklanki mąki (nie co więcej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
papryka słodka i curry (wedle uznania, dodałam po około 1/2 łyżeczki)
 
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać, aby konsystencja była dosyć gęsta.
Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym a następnie obtoczyć w mące.
Filety zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor (4-5 minut w zależności od wielkości ryby).
(Olej powinien być rozgrzany.)