niedziela, 10 kwietnia 2016

Roladki z cukinii (z serkiem i czerwoną cebulą)





Przepis autorski (mój).
Tak przygotowane roladki są bardzo smaczne i dodatkowo łatwe w przygotowaniu.
 Idealnie nadają się do dań z grilla, a na imprezach - ciekawie zaprezentują się jako przekąska.
  Cukinia na surowo także nadaje się do spożycia, a w szczególności ze świeżym pieczywem.

 1 średnia cukinia
150g kremowego serka czosnkowego (może być dowolny smak)
1 czerwona cebula

szczypiorek
olej (użyłam czosnkowego)
sól, pieprz

 Umytą cukinię (nie obraną) pokroić (wzdłuż) w cienkie plastry.
Każdy pasek posmarować serkiem, ułożyć kilka piórek cebuli, zrolować i związać szczypiorkiem.
Patelnię spryskać olejem, ułożyć na niej roladki i resztę cebuli.
Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą z pieprzem, przykryć pokrywką (z dziurką) i dusić na minimalnym ogniu przez około 15 minut. 

Danie można przyrządzić też w inny sposób.
Plastry cukinii przygotować wg powyższego opisu, a następnie zwinąć z serkiem, cebulą i związać szczypiorkiem.
Roladki wykonałam na zwykłej, teflonowej patelni o sporych gabarytach.