wtorek, 26 kwietnia 2016

Quesadilla z kurczakiem i papryką



 Quesadilla - danie z kuchni meksykańskiej. 
W skrócie...: jest to tortilla (kukurydziana, u mnie pszenna) z roztopionym serem.
 
(2 spore porcje)
4 placki tortilla
180-200g pieczonej piersi z kurczaka
200g żółtego sera
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 małej cebuli

Dodatkowo:
dip paprykowy (przepis: tu)

  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, paprykę drobniej, cebulę posiekać, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Tortillę położyć na zimnej patelni, posypać serem, ułożyć mięso, paprykę, cebulę i posypać ponownie porcją sera (aby placki z zawartością się skleiły).
Całość przykryć drugim plackiem.
Podgrzewać - aż tortilla lekko się zarumieni, a ser roztopi.
Po tym czasie quesadillę przewrócić na drugą stronę i zapiec na chrupko.
Podawać z dipem lub dowolnym sosem.