środa, 6 kwietnia 2016

Puree z kalafiora




Przepis autorski (mój).
Puree z kalafiora smakuje rewelacyjnie i może być doskonałą alternatywą dla wersji ziemniaczanej.
 Jest również o wiele szybsze w przygotowaniu.
Idealnie łączy się z różnego rodzaju mięsami, a mi najbardziej smakuje bez żadnych dodatków.

1 kalafior
1 cebula
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka masła
2-3 łyżki śmietany 30-36%
gałka muszkatołowa
papryka słodka/ostra
sól, pieprz (używam czarnuszki)
Opcjonalnie:
500 ml mleka 
 
Kalafior i cebulę ugotować w osolonej wodzie (ew. w mleku).
Warzywa odcedzić, zmiksować z masłem oraz śmietanką i wymieszać z koperkiem.
Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i papryką.