środa, 27 kwietnia 2016

Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego)






Przepis autorski (mój).
Poduszeczki smakują wyśmienicie i doskonale nadają się na samodzielną przekąskę oraz jako przystawka do większych posiłków.
Idealnie sprawdzą się  także na różnych imprezach, w tym - w plenerze.

(około 14 sztuk)
płat ciasta francuskiego (ok 300g)
Farsz: (klik)
220g ricotty
100g wędzonego łososia 
1/2 czerwonej cebuli (średniej)
1/2 pęczku szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 szczypta suszonej mięty (solidna) 
 2 łyżki oliwy sól, pieprz
Dodatkowo:
1 jajko
papryka słodka do posypania
płatki migdałowe do posypania
 
Przygotować farsz. 
Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę i szczypiorek - posiekać.
Wszystkie składniki połączyć.
Dodać oliwę, miętę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
 Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję nadzienia i przykryć drugim kawałkiem.
Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem).
(Ja użyłam specjalnego gadżetu do ravioli.) 
  Poduszeczki posmarować rozmieszanym jajkiem, oprószyć papryką i posypać płatkami migdałowymi.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach.