sobota, 9 kwietnia 2016

Placki z cukinii bez mąki (z serem i płatkami owsianymi)





Przepis autorski (mój).
Placki są rewelacyjne i nie zawierają mąki.
Przyrządziłam je z myślą o sobie, bo nie sądziłam, że moja rodzinka się skusi, tym bardziej, że obiad też był zrobiony.
I co?
Zjadłam cztery, cztery małe placuszki, bo na tyle zdążyłam się załapać.
Chyba to o czymś świadczy.
Placuszki są naprawdę rewelacyjne, lekkie i znikają dosłownie "w oka mgnieniu".
Idealne na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez.

400-420g cukinii
2 jajka
1 cebula (średnia; użyłam czerwonej)
20g żółtego sera
1 łyżka serka śmietankowego
3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych)
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia (*)

 Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku.
Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano.
(W międzyczasie - w misce będzie wytwarzał się sok z cukinii, więc na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta, a sok zlać.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

(*) Użyłam oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Olejowe Smaki - można go nabyć na www.olejowesmaki.pl lub stacjonarnie w Białymstoku na Al. Jana Pawła II 59 C lok.