niedziela, 3 kwietnia 2016

Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto)






 Przepis na ciasto jest niezawodny, sprawdzony i korzystam z niego odkąd sięgam pamięcią.
Spód jest pulchny i chrupiący z zewnątrz.
Co do dodatków, to z nimi bywa różnie i po prostu dodaję to co mam w lodówce.
Poniżej podałam jeden z przykładów.
Dodam jeszcze, że tym razem użyłam składników dobrej jakości (mąka, woda, passata pomidorowa) i przyznam, że pizza pomimo swojej prostoty - zyskała na smaku.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

Ciasto:
 300g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00)
1 szklanka ciepłego mleka/wody (użyłam wody Aqua Panna)
20g drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
 Sos:
 2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
1-2 łyżki oleju
sól, pieprz
Dodatkowo:
 żółty ser
pieczarki
kiełbasa
pomidor

Mleko/wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn przelać do pozostałej mąki, wsypać sól.
Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie połączyć z oliwą, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta uformować kilka okrągłych placków, zrobić jeden lub zwyczajnie rozwałkować i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.
 Wcześniej przygotować sos.
Czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia.
Podgotować, aż sos odrobinę zgęstnieje.
Doprawić do smaku.
Ciasto do pizzy posmarować sosem i obficie posypać startym serem.
Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora.
Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach.
 (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.)

Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem.