wtorek, 26 kwietnia 2016

Pasta/sałatka/farsz z ricotty i wędzonego łososia (z miętą)




Przepis autorski (mój).
Pasta jest pyszna i świetnie smakuje w wersji solo (jako sałatka).
Idealnie nadaje się również jako farsz do naleśników, bułeczek, pierożków - czy dodatek do potraw z grilla.
Nuta mięty nadaje jej wyjątkowego smaku, ale jeśli jej nie lubicie - nie musicie dodawać.
A tu jest przepis na pyszne poduszeczki z ciasta francuskiego: klik.

220g ricotty
100g wędzonego łososia 
1/2 czerwonej cebuli (średniej)
1/2 pęczku szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 szczypta suszonej mięty (solidna)
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić, a cebulę i szczypiorek - posiekać.
Wszystkie składniki połączyć.
Dodać oliwę, miętę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.