niedziela, 24 kwietnia 2016

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą





Przepis autorski (mój).
Naleśniki smakują rewelacyjnie, ale należy pamiętać o odpowiednim doprawieniu farszu.
Inaczej mogą wydawać się mdłe i nijakie.
Jeśli lubicie - idealnym dodatkiem jest dowolny sos - najlepiej ostry.
Pycha!

Placki naleśnikowe:
 1,5 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
3/4 szklanki mleka
2-3 jajka
szczypta soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
  (na około 7-8 dużych naleśników)
5 jajek
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy
3 łyżki startego sera
2-3 łyżki majonezu
posiekana natka pietruszki
papryka ostra
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 łyżki masła

 
Usmażyć placki naleśnikowe.
Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). 
Następnie wsypać mąkę.
Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
W międzyczasie przygotować farsz.
Jajka (ugotowane na twardo) rozgnieść za pomocą widelca.
Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na maśle i dodać do jajek.
Całość połączyć z resztą składników i doprawić do smaku.
Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka, a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie).