sobota, 30 kwietnia 2016

Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami)






Przepis autorski (mój).
Ciasteczka są przeeepyszne, a dodatkowo - niezwykle proste w przygotowaniu i nie zawierają jajek.
Możecie pokombinować z dodatkami i do środka dodać czekoladę, czy np. bakalie.
Idealnie komponują się również z dodatkiem konfitury lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Polecam!

(20 sztuk)
300g masła/margaryny
 340g mąki pszennej
140g cukru (można dać nieco mniej)
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
ulubione drażetki

Masło/margarynę utrzeć z cukrami, a następnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W ciastka powtykać drażetki.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach.
(Powinny być lekko rumiane.)
Ostudzić na kratce.
(Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są dosyć miękkie, ale po wystygnięciu staną się niezwykle chrupiące.)