wtorek, 19 kwietnia 2016

Makaron chiński z boczkiem i pieczarkami (nie po chińsku)




 http://digotuje.blogspot.com

Przepis autorski (mój).
Szybkie, smaczne i niezbyt skomplikowane danie, które idealnie sprawdzi się jako (nie) zwykły obiad.
Możecie użyć Waszego ulubionego makaronu.
Co do rodzaju boczku, dodaję różnie - raz wędzony, innym razem surowy.
Co prawda ma to wpływ na smak, ale w obu wersjach potrawa jest niezwykle smakowita.
100g makaron do dań chińskich (nie z zupek)
100g boczku surowego/wędzonego (wg gustu)
6 pieczarek (średnich)

1 cebula (mała)
1/3 białej części pora (małego; ok 7 cm)
2 ząbki czosnku
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 szklanki śmietanki 12%
 1 jajko
sól, pieprz

 Boczek, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki.
Mięso podsmażyć i po wytopieniu się tłuszczyku wrzucić pieczarki, cebulę oraz pora.
 (W razie potrzeby dolać oleju i lekko posolić - jeśli boczek był surowy.)
Dodać drobno posiekany czosnek i ugotowany (w osolonej wodzie) makaron.
Całość zalać jajkiem rozmieszanym ze śmietanką.
Następnie wymieszać i podsmażyć przez dodatkowe 2-3 minuty.
 Danie doprawić do smaku i posypać tymiankiem, natką pietruszki oraz prażoną cebulką.