piątek, 8 kwietnia 2016

Lasagne bolognese (wersja klasyczna)






Co prawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie.
To taka włoska zapiekanka, której nikt się nie oprze...

płaty makaronu lasagne
żółty ser (ok 150-200g)
masło do wysmarowania formy
Sos mięsno-pomidorowy:
400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
sól, pieprz
olej
Sos beszamelowy:
1,5-2 szklanki mleka
2 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować sos mięsno-pomidorowy.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą).
Całość dusić około 10 minut i następnie doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę.
(Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.)
Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko.
Przyprawić.
Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem.
Piec około 40 minut w 170 stopniach.
(Kroić po odczekaniu około 10 minut.)

Uwaga:
Powodzenie dania zależy od ilości sosu. Makaron go wsiąka.
Nie należy także żałować żółtego sera.