poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Kurczak Tikka Masala



Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki.
Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny.
 
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
100-150 g gęstego jogurtu naturalnego
1-3 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce: cyna­monu, słod­kiej papryki, papryczki chilli, kuminu, zia­ren kolen­dry, imbiru, kurkumy (wg smaku)
 1-2 łyżeczki garam masala (płaskie)
Sos:
1 puszka pomi­do­rów (można użyć świe­żych lub koncentratu)
2 cebule (średnie; czasami pomijam)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmie­tany
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
ryż 
Opcjonalnie:
sezam

Przy­prawy (po 1 łyżeczce kuminu, cyna­monu, garam masala, papryczki chilli, papryki słod­kiej, kolen­dry, kur­kumy, imbiru) zmieszać z jogur­tem natu­ral­nym, oliwą i pokro­jo­nym w paski (lub kostkę) kur­cza­kiem.
  Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum na 1 godzinę).
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć z nadmiaru jogurtu i podsmażyć na patelni.
Cebule pokrojone w piórka zeszklić na maśle.
Dodać przyprawy (po trochu tych samych co do marynaty, plus czosnek, sól i pieprz).
Wrzucić pomidory i całość skropić sokiem z cytryny.
Dusić około 10 minut.
Pod koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Opcjonalnie danie można posypać sezamem.

 Jedna z wcześniejszych wersji: