poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kurczak o smaku koperkowym z cukinią i pieczarkami






Przepis autorski (mój).
Kurczaka przygotowuje się bardzo prosto i chyba w tej prostocie siła...
Obiad zrobiłam na 2 dni, lecz zniknął w jeden, ponieważ kurczaka kończyliśmy na kolację.
Po prostu smakował rewelacyjnie i ciężko było mu się oprzeć!
Mięso jest soczyste i "przesiąknięte" aromatem koperku, a dodatek cukinii i pieczarek - sprawia, że całość komponuje się niezwykle pysznie.

8 podudzi z kurczaka (mogą być dowolne części)
3 łyżki koncentratu koperku (czubate)
sól
Dodatkowo:
6 pieczarek
200g cukinii
olej do wysmarowania formy

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć solą oraz koncentratem koperku.
Odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego - uprzednio wysmarowanego olejem i obłożyć plasterkami pieczarek.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 50-60 minut w 180 stopniach - pod przykryciem.
10 minut wcześniej na wierzchu ułożyć cukinię - pokrojoną w plasterki.
Następnie kurczaka odkryć i zapiekać przez kolejne 20-30 minut.
(W międzyczasie całość polać wytwarzającym się sosem, aby pieczarki i cukinia nie były suche.)