czwartek, 28 kwietnia 2016

Kurczak mocno rumiany z nutą czosnku i bazylii




 
Przepis autorski (mój).
 Takiego kurczaka przygotowuję się niezwykle szybko, a efekt jest bardzo smakowity.
Rumiana skórka i kuszący aromat - sprawiają, że nie można mu się oprzeć.
Mięso jest miękkie soczyste i idealnie połączone smakowo.

1 kg ćwiartek z kurczaka (mogą być dowolne części)
3-4 ząbki czosnku
2 gałązki świeżej bazylii
przyprawa do kurczaka, sól
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy
300-500 ml mleka

Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
(Można użyć dowolnych przypraw - wg własnego gustu. "Poszłam" na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki.)
Listki bazylii oddzielić od gałązek, a ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki.
Bazylię i czosnek delikatnie powtykać pod skórkę kurczaka.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć w nim mięso.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do miękkości) około 90 minut w 180 stopniach.
 (Czas pieczenie zależny jest od wielkości porcji kurczaka.)
Podczas pieczenia - kurczaka podlewać (z 2 razy) niewielką ilością mleka.
(Polewać po mięsie. Dno naczynia nie może być suche - inaczej mięso się przypali.)