czwartek, 21 kwietnia 2016

Krem czekoladowy (awokado, banan) z kokosową kruszonką






Przepis z książki Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej: "Pysznie dla rodziny i przyjaciół".
Książkę można nabyć na stronie empik.com (klik).
 Znajduje się w niej ponad 100 przepisów, które zostały podzielone na 28 zestawów gotowych dań.
Każdy zestaw składa się z przystawki, dania głównego i deseru w wersji 6 osób +.
Wszytko wygląda niezwykle apetycznie i w miarę możliwości oraz wolnego czasu - postaram się Wam przedstawić kilka smakowitych propozycji - właśnie z tej książki.
Zaczynam od deseru...
Jest naprawdę pyszny i prosty w przygotowaniu, a ciepła kruszonka od razu podbiła moje serducho.
Wykorzystam ją niejednokrotnie w swoich autorskich przepisach. 
Krem również smakuje rewelacyjnie i nie jest tak kaloryczny jak w wersji klasycznej.
Deser powinien być podawany jeszcze z ciepłym crumble, ale po ostygnięciu również jest... pycha!
Musicie go spróbować, a sami się o tym przekonacie!

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

(6 porcji)
3 awokado (najlepiej dojrzałe)
1,5 banana (dużego)
6 łyżek kakao (płaskich)
2 łyżki syropu z agawy (użyłam miodu)
Kruszonka:
80g mąki pszennej
60g masła/margaryny
20g cukru
30g wiórek kokosowych

Przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami.
(Masło/margaryna powinno/a być zimne/a, a kruszonka ma mieć konsystencję małych piaskowych grudek.)
Całość wstawić do lodówki.
Przygotować krem.
Wszystkie składniki kremu zmiksować na gładką masę.
 Schłodzoną kruszonkę rozsypać (równomiernie) na dużej blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 10-15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie w małych miseczkach/szklaneczkach ułożyć warstwę ciepłej kruszonki, krem czekoladowy i ponownie kruszonkę.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.