czwartek, 7 kwietnia 2016

Krążki cebulowe z papryką (wersja z bułką tartą)



 

Przepis autorski (mój).
Takie krążki są prostą, tanią i co najważniejsze - pyszną przekąską, która znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
Ciasto można doprawić według własnego smaku.

cebule (najlepiej większe)
mąka pszenna
 
bułka tarta (opcjonalnie)
olej
Ciasto:
1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
Dodatkowo:
dip/sos (użyłam sosu 1000 Wysp

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować.
(Ciasto powinno być bardzo gęste.)
Cebulę pokroić w plasterki i rozdzielić na krążki.
Każdy krążek dokładnie obtoczyć  w cieście, a następnie w bułce tartej (bułkę można pominąć).
Smażyć w w głębokim oleju (rozgrzanym) do zarumienienia się.
 Podawać z dipem/sosem.

Dawna wersja bez bułki tartej.