środa, 13 kwietnia 2016

Kotleciki z paluszków surimi nadziewane mozzarellą



Przepis autorski (mój).
 Kotlety smakują rewelacyjnie i są doskonałą propozycją na danie obiadowe lub po prostu przekąskę - podawaną na ciepło lub zimno.
Ich łagodny smak wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, czy sałatkami.
Pasują również do frytek.

 (5 sztuk)
200g paluszków surimi
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie)
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
1/3 łyżeczki curry
1 szczypta gałki muszkatołowej
papryka ostra do smaku
sól, pieprz
30-40g mozzarelli
Dodatkowo:
mąka do obtaczania (opcjonalnie)
masło/olej do smażenia


Paluszki surimi dokładnie podusić widelcem.
Dodać jajko, posiekany szczypiorek, opcjonalnie odrobinę mąki oraz curry i gałkę muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Masę podzielić na pięć równych porcji.
Z każdej uformować kotlet nadziewając go kawałkiem mozzarelli.
Kotleciki można obtoczyć w mące (nie jest to konieczne) i smażyć z obu stron na złoty kolor.
(Masło powinno być mocno rozgrzane, a ogień średni.)
Można podawać z dowolnym sosem lub posypać starym serem.