piątek, 22 kwietnia 2016

Kolorowe kruche ciasteczka






 Zainspirowałam się przepisem z blogu: Mała Cukierenka.
Ciasteczka od razu rzucają się w oczy i prawda, że zachwycają swoim uroczym wyglądem?
Przy okazji są bardzo smaczne...
Ich maślany smak i cytrynowo-śmietankowy aromat zachwyci każdego!
Bez względu na wiek - nikt im się nie oprze.
Możecie pokombinować z wariantami smakowymi i przygotować wersję, która Wam najbardziej odpowiada.
Pomarańcza, wanilia, rum..?

(21 sztuk)
 150g masła (miękkiego)
2/3 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny (w oryginale skórka cytrynowa)
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa

Masło z cukrem utrzeć do puszystości.
Zmniejszając obroty miksera - dodać jajko, aromat i sok z cytryny.
Wsypać mąkę - uprzednio połączoną z solą, proszkiem i sodą oczyszczoną.
Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni).
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów, ponieważ ciastka sporo urosną.)
Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut w 170 stopniach.
(Korzystam z piekarnika gazowego.)
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
(Początkowo będą miękkie i delikatne, ale po wystygnięciu - stwardnieją.)