czwartek, 21 kwietnia 2016

Grillowany boczek w marynacie pietruszkowej (grillowanie w plenerze i piekarniku)




 Przepis autorski (mój).
Pyszna propozycja na grillowany boczek, który można przyrządzić również w warunkach domowych.
Tak zamarynowane mięso posiada rewelacyjny smak, a po upieczeniu jest miękkie i niezwykle aromatyczne.
Jasne, że lepiej jest grillować na świeżym powietrzu, ale przy okazji udowadniam, że w domu - także istnieje możliwość przyrządzenia podobnej potrawy i to w piekarniku... gazowym.
W sumie posiadam go ze względów ekonomicznych, bo chyba nie ma takiego dnia, abym nic nie piekła. Może w lecie troszkę się ograniczam (upały), ale to też nie zawsze mi wychodzi..
W każdym bądź razie - serdecznie polecam przepis także na grillowanie w plenerze.

1 kg surowego boczku wieprzowego (ze skórą)
Marynata:
1 słoiczek koncentratu pietruszki (76g) 
Dodatkowo:
2 cebule
sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Boczek ułożyć w misce i dokładnie pokryć koncentratem pietruszki.
Całość odstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie mięso rozłożyć na kawałkach folii aluminiowej i delikatnie oprószyć solą z pieprzem.
Na wierzchu ułożyć po 1-2 plastrach cebuli.
Każdy kawałek (z cebulą) - szczelnie zawinąć w folię.
Zawiniątka umieścić na kratce - w rozgrzanym piekarniku.
(Kratka powinna być umieszczona na 3/4 wysokości piekarnika.)
Pod spodem - umieścić blachę, w którą będzie skapywał tłuszcz.
Gdy już tłuszcz będzie się wytapiał - do blachy należy nalać wody.
(Inaczej tłuszcz będzie przypalał się, co spowoduje dym i niemiły zapach.)
Mięso piec około 40 minut.