środa, 20 kwietnia 2016

Egzotyczna zupa krem (z bananem)





Przepis pochodzi z moich starych zapisków. 
Bardzo dawno temu spisałam go z facebookowej grupy kulinarnej - jednego z pracownika belgijskiej restauracji.
Nie mam pojęcia, czy jest oryginalny, ale na pewno... smakowity!
Zupa jest lekka i pożywna.
Przyrządzałam ją już kilkakrotnie i po początkowym, sceptycznym podejściu mojej rodziny - bardzo  lubimy ten niepowtarzalny smak.
Wcześniej banan w zupie - u nich by nie przeszedł, ale w nieświadomości, po spróbowaniu...
Jeśli tak jak ja lubicie nowe smaki - musicie koniecznie spróbować tej zupki.
Przekonacie się, że jest pyszna!

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

25g ryżu
  1 marchewka
1/4 selera naciowego
1 cebula (mała)
  1 banan (mały)
 koncentrat pomidorowy (do smaku)
curry, gałka muszkatołowa
sól, pieprz 
750 ml wody
1 łyżka masła
Dodatkowo:
80g bekonu
groszek ptysiowy

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni usmażyć (na maśle) obrane i pokrojone warzywa oraz bekon pokrojony w drobną kostkę (lub słupki).
Do garnka wlać około 750 ml zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. 
Dodać warzywa z patelni oraz ryż i banana.
Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i  zagotować.
Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem i groszkiem ptysiowym.