czwartek, 28 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasto z colą



Co prawda mam swoje ulubione ciasto czekoladowe (Murzynek Mamy), ale z chęcią testuję nowości.
To również smakuje pyyysznie i wprost rozpływa się w ustach.
 Oprócz tego, że jest wilgotne, puszyste, to dodatkowo kusi swoim niesamowitym zapachem.

(Forma o wymiarach około 14 x 28 cm)
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g cukru
3-4 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
200g masła
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sól, a w drugiej roztrzepane jajka, mleko, colę i roztopione masło.
Do składników suchych dodać mokre i delikatnie wszystko połączyć za pomocą łyżki.
Całość przelać do natłuszczonej formy (średnia blacha).
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu opcjonalnie posypać cukrem pudrem.