sobota, 2 kwietnia 2016

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych (bez pieczenia)


 
O tych ciasteczkach pewnie dużo osób słyszało, a większość z Was pamięta ich smak z dzieciństwa
Są po prostu przepyszne, a jednocześnie tak proste wykonaniu.
Jeśli ich nie znacie - zróbcie i przekonajcie się jakie są rewelacyjne!
 
3 szklanki płatków owsianych
125g margaryny
8 łyżek mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao (czubate) 
 
Margarynę, mleko, cukier oraz kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi.
Masę porcjami (za pomocą łyżki) wykładać na rozłożony papier do pieczenia.
(Ja po lekkim ostudzeniu formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczałam.)
Zostawić do wyschnięcia/stężenia.

Część płatków owsianych można zastąpić wiórkami kokosowymi, rodzynkami - czy innymi bakaliami.