środa, 6 kwietnia 2016

Ciasto z kaszy manny (z bananem i żurawiną)










Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystałam z niego już niejednokrotnie. 
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja. 
Jego smak można urozmaicać bakaliami, owocami - czy chociażby zastosowaniem rożnego rodzaju ciastek. 
Dodatkowe składniki mogą być układane warstwami - jak również dodawane do masy.

(Forma o wymiarach około 21 x 26 cm)
Masa ciemna:
1/2 l mleka
1/4 szklanki cukru
1/2 kostka masła (*)
3/4 szklanki kaszy manny (135g)
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki kakao naturalnego
Masa jasna:
1/2 l mleka
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
3/4 szklanki kaszy manny (135g)
1/2 opakowania cukru waniliowego
Polewa:
  60g masła/margaryny
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
ok 4-5 paczek herbatników
Opcjonalnie:
 bakalie, owoce
(u mnie banan i suszona żurawina)

Blaszkę wyłożyć papierem i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Z 1/2 litra mleka odrobinę odlać i rozrobić w nim kaszę z kakao.
Resztę zagotować z cukrami i masłem.
Do gotującego się mleka wsypać powoli i energicznie mieszając (najlepiej końcówką do ubijania)- mleko z kaszą i kakao.
Zgęstniałą masę (gorącą) przelać na herbatniki, chwilkę odczekać (5 minut wystarczy) i ułożyć drugą warstwę ciastek.
Podobnie przygotować masę jasną.
Od razu ugotować 1/2 litra mleka z masłem, cukrami i wsypać kaszę.
Masę przełożyć na ciastka i po odczekaniu ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
Przygotować polewę.
Masło, cukier i mleko wymieszać w garnku (cukier powinien dobrze się rozpuścić) i na koniec dodać kakao.
Polewą posmarować herbatniki, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki.
(Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, aby odrobinę się ociepliło, około 30 minut wcześniej.)

Dodatkowo dodałam do masy jasnej kilka kropel aromatu śmietankowego i na drugiej warstwie herbatników ułożyłam plasterki banana oraz suszoną żurawinę.
Korzystałam z dwóch rodzajów herbatników: pełnoziarnistych maślanych i kakaowo-maślanych.


(*) Kostka masła = 200g
Kostka margaryny = 250g